Ijsheiligen voorbij, bollen erin!

Ijsheiligen is voorbij dus de dahlia bollen en amaryllis bollen mogen weer de grond in. Na een lange winter mogen de plantinstructies misschien weer even opgefrist worden en daarom zullen we ze in dit artikel met jou doornemen.

Een zomer vol bloemen

Er zijn eindeloos veel bloemen om van te genieten in je zomertuin, maar wat mij betreft mogen de Dahlia en Amaryllis bollen niet ontbreken. Nu zal dit de meeste mensen wel verbazen, want die Amaryllis bollen zie je toch altijd met kerst bloeien. Dat klopt ook zeker, maar een Amaryllis kan twee keer per jaar bloeien. Dus gooi die Amaryllis bol die je met kerst in huis hebt staan niet weg, maar geef deze nog een bloeikans in je zomertuin! Een andere grote favoriet voor de zomertuin is de dahlia, simpelweg omdat er geen andere bloem is die zo productief bloeit. Je hebt er de gehele zomer tot aan de vorst mooie bloemen van!

Amaryllis bollen in de tuin

Na de kerst gooien de meeste mensen de Amaryllis bollen op de compost hoop of in de groene container. Maar door de bol na de bloei met kerst een beetje extra aandacht te geven, heb je er in de zomer ook nog plezier van. Na de bloei knip je de uitgebloeide bloem weg, het groene blad laat je staan en je geeft af en toe een beetje water. De bol is nu in rust en heeft maar weinig water nodig, je geef slechts een beetje water om uitdroging te voorkomen. In het voorjaar na ijsheiligen mag de bol buiten geplant worden in verse aarde en voorzien van goede voeding. Je zal dan in de zomer opnieuw mogen genieten van de mooie bloemen.

Dahlia bollen voor een bloemrijke zomer

Het is eigenlijk bijna niet te doen, maar als ik één favoriete bloemsoort zou moeten kiezen dan is het toch echt de dahlia. Dahlia bollen zijn vanaf half mei te planten, nadat de kans op vorst helemaal is geweken want de grote knollen kunnen niet tegen al te veel vorst. Één dahlia bol geeft al een prachtige volle bos met bloemen, de bloemen bloeien vanaf juli tot aan de eerste vorst. Een lange bloeitijd dus en wanneer je regelmatig bloemen wegsnijd voor in de bloemenvaas, wordt de plant gestimuleerd om meer bloemen aan te maken. Hoe meer bloemen je knipt, hoe productiever de plant!

Een warme winterjas

Als je nog een zomer wil genieten van de mooie bloemen, kun je de dahlia bollen na de eerste nachtvorst het beste opgraven en op een droge vorstvrije plek overwinteren. Ook de Amaryllis bollen kunnen geen vorst verdragen, haal de plant dus naar binnen zodra de temperaturen buiten kouder worden. Knip de uitgebloeide bloemen weg en geef de plant weer 8 weken rust door deze op een niet te warme, maar vorstvrije plek (10-15 º) te zetten. Na 8 weken kun je de bol weer voorzien van verse aarde en voeding, en heb je rondom kerst weer bloemen.

Peter Dillen