Portugese laurier

De Latijnse naam van de Portugese Laurier is: Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. De Portugese Laurier is zeer geschikt om strakke hagen van te maken. De Portugese Laurier is bladhoudend en wintergroen. Het fijne langwerpige blad en de frisgroene kleur zorgt voor een moderne en frisse uitstraling. Ook wordt de haag zichtdicht en geeft hij veel privacy.

De Portugese laurier, in het Latijn Prunus lusitanica ‘Angustifolia’, is een laurierkersachtige die zeer geliefd is als haagplant, omdat deze struik goed gedijt in de Nederlandse tuinen en een aantrekkelijk uiterlijk heeft. Zoals de naam al zegt heeft deze laurier zijn oorsprong in Portugal. Het is een groenblijvende haagplant met mooie glanzende bladeren.

De bladeren van de Portugese laurier wordt vaak omschreven als leerachtig en eivormig. Ze hebben dan ook, ondanks hun glans, een zachte en warme uitstraling. Samen met de dichte structuur van deze laurierhaag, de mooie bessen en de bloesem die veel vlinders aantrekt, maakt dit de Portugese laurier een echte verrijking voor uw tuin en uw buurt.

In Portugal en in gebieden met een vergelijkbaar klimaat is de Portugese laurier een wilde plant, die als losse struik op hellingen groeit, of in bosachtige gebieden. De laurier kan uitgroeien tot een echte boom, van gemiddelde grootte, meestal tussen de vijf en de tien meter hoog. Hieruit blijkt wel dat de Portugese laurier een goede groeier is.

Een Portugese Laurier groeit dicht en compact

De Portugese Laurier groeit zo’n 15 tot 35 cm per jaar. Als u de Prunus lusitanica Angustifolia als haagplant gebruikt, kunt u de haag het beste tweemaal per jaar snoeien. Dit zorgt voor een compacte haag. Het eerste snoeimoment is in April, het tweede snoeimoment is eind september.

Peter Dillen